Foku

Asian Street Food

Asian Street Food

Foku

ж.к. Дружба бл. 123/1240700 400 90
(5) оценки
100Храната беше добра100Доставката беше навреме100Поръчката беше точна
Азиатска КухняAsian Street FoodAsian fusion cuisine
$$
$$$$$
Работно време
Днес
Доставка: 11:00–21:30
Взимане от място:11:00–21:30
Четвъртък
Доставка: 11:00–21:30
Взимане от място:11:00–21:30
Петък
Доставка: 11:00–21:30
Взимане от място:11:00–21:30
Събота
Доставка: 11:00–21:30
Взимане от място:11:00–21:30
Неделя
Доставка: 11:00–21:30
Взимане от място:11:00–21:30
Понеделник
Доставка: 11:00–21:30
Взимане от място:11:00–21:30
Вторник
Доставка: 11:00–21:30
Взимане от място:11:00–21:30

Красимир Низамов е един от най-интересните и обичани участници в шестия сезон на "MasterChef България". Търновецът е доказателство, че никога не е късно да намериш пътя си и да промениш в живота си. Младият мъж е имал бурно детство, често си е навличал неприятности. Преди да се запали по готвенето, Краси е работил какво ли не – от строителство до фотография. Жената до него обаче го насочва към участие в "MasterChef" и ето, че сега той отваря нова страница в живота си със собствено заведение, и то за азиатска улична храна. 

Краси, каква е концепцията на заведението?
"Fōku" е заведение за бързо хранене, което ще предлага азиатска улична храна. Нашата цел обаче е да вдигнем нивото на уличната храна в България – не само като храна, която предлагаме, а и като цялостен подход в поднасянето на такъв тип храна. Какво имаме предвид – първо, искаме да комбинираме класически азиатски рецепти с български продукти. Аз винаги съм бил експериментатор в кухнята и не бих променил тази отличаваща ме черта. Пример за такова нещо е приготвянето на японски сиропиран омлет с българско тофу, което ние сами си правим с българска соя, осигурена от Института по соя в Павликени. Ще използваме по-висок клас продукти, характерни за гурме кухня, като например български черен трюфел.

Play Video
Другата ни цел е да заменим азиатските техники за пържене с по-здравословни методи на приготвяне на храната, защото искаме да сме модерни и здравословни. Трудно е да продаваш бърза храна и да се бориш за здравословен начин на живот, но ние ще се опитаме да внедряваме тази култура. Храната ни ще се предлага в опаковки, които са 100% рециклируеми, а и ние самите в заведението ще рециклираме с помощта на Easy Recycle Bags, чиито торби дори ще могат да се закупуват от нас. С времето се надявам да се превърнем в добър пример за опазване на околната среда, въпреки характера на бизнеса ни.

Кой стои зад него и как сте разпределени?
Зад Fōku стоим трима колеги и приятели – аз, Явор Атанасов и Давид Мангозов. Познаваме се от кухнята :) Аз съм главният готвач, Явор е су-шеф, а Давид е пом.-готвач - шпикер. Явор от години работи за стрийтфууд заведения - първо в Копенхаген, после във Варна и София. Давид е най-малкият сред нас, едва на 22 години, но от 5 години има афинитет към кулинарията и през изминалата година е работил за популярно стрийтфууд заведение в София


Какво означава името?
Fōku е дума на японски и означава вилица. Когато обмисляхме името на заведението, непрекъснато се сещахме, че употребата на азиатски пръчиците в България не е толкова разпространена, а това може да отблъсне хората, които не са експериментатори. Затова решихме да предлагаме два варианта – азиатски вилички и пръчици, и да кръстим заведението си "Вилица" (усмихава се - б.р.), за да успокои хората – няма какво да се плашат.


Защо азиатска храна?
Защото аз имам влечение към азиатската кухня, а и азиатците са боговете на уличната храна. Решихме, че ще е нещо ново, различно и интересно за българите

Какво включва менюто и ще се променя ли с времето?
Менюто ще се променя непрекъснато. Не само спрямо сезоните и сезонната храна, но и спрямо клиентите ни, тяхната обратна връзка, а и моите идеи. Аз просто съм такъв човек, обичам да експериментирам в кухнята, не обичам да робувам на рецепти и не си представям в заведението ни да предлагаме едни и същи ястия. В началото ще започнем с такояки, японски омлет и два вида къри – класическо и зелено къри и постепенно ще въвеждаме нови неща.

Кой нарисува шаржовете по стените?
Логото ни и всички рисунки по стените са дело на Венцислав Петров с артистичния псевдоним Vincent pwolf. Венци е на 24 години, учил е дизайн в Италия, а откакто е в България се занимава с музикални видеоклипове, графичен дизайн, street art и анимации.

Foku
Foku
Foku
Foku
Foku
Foku

Ревюта за Foku

(5) оценки

Ето какво казват клиентите:

  • 100Храната беше добра
  • 100Доставката беше навреме
  • 100Поръчката беше точна
Твоята кошница е празна.