Foku B:eat

Asian Street Food

Asian Street Food

Foku B:eat

бул. Евлоги и Христо Георгиеви 380700 400 90
(2) оценки
100Храната беше добра100Доставката беше навреме100Поръчката беше точна
Азиатска КухняAsian Street FoodAsian fusion cuisine
$$
$$$$$
Работно време
Днес
Доставка: 11:00–21:30
Вземане от място:11:00–21:30
Вторник
Доставка: 11:00–21:30
Вземане от място:11:00–21:30
Сряда
Доставка: 11:00–21:30
Вземане от място:11:00–21:30
Четвъртък
Доставка: 11:00–21:30
Вземане от място:11:00–21:30
Петък
Доставка: 11:00–21:30
Вземане от място:11:00–21:30
Събота
Доставка: 11:00–21:30
Вземане от място:11:00–21:30
Неделя
Доставка: 11:00–21:30
Вземане от място:11:00–21:30

Красимир Низамов е един от най-интересните и обичани участници в шестия сезон на "MasterChef България". Търновецът е доказателство, че никога не е късно да намериш пътя си и да промениш в живота си. Младият мъж е имал бурно детство, често си е навличал неприятности. Преди да се запали по готвенето, Краси е работил какво ли не – от строителство до фотография. Жената до него обаче го насочва към участие в "MasterChef" и ето, че сега той отваря нова страница в живота си със собствено заведение, и то за азиатска улична храна. 

Краси, каква е концепцията на заведението?
"Fōku" е заведение за бързо хранене, което ще предлага азиатска улична храна. Нашата цел обаче е да вдигнем нивото на уличната храна в България – не само като храна, която предлагаме, а и като цялостен подход в поднасянето на такъв тип храна. Какво имаме предвид – първо, искаме да комбинираме класически азиатски рецепти с български продукти. Аз винаги съм бил експериментатор в кухнята и не бих променил тази отличаваща ме черта. Пример за такова нещо е приготвянето на японски сиропиран омлет с българско тофу, което ние сами си правим с българска соя, осигурена от Института по соя в Павликени. Ще използваме по-висок клас продукти, характерни за гурме кухня, като например български черен трюфел.

Play Video
Другата ни цел е да заменим азиатските техники за пържене с по-здравословни методи на приготвяне на храната, защото искаме да сме модерни и здравословни. Трудно е да продаваш бърза храна и да се бориш за здравословен начин на живот, но ние ще се опитаме да внедряваме тази култура. Храната ни ще се предлага в опаковки, които са 100% рециклируеми, а и ние самите в заведението ще рециклираме с помощта на Easy Recycle Bags, чиито торби дори ще могат да се закупуват от нас. С времето се надявам да се превърнем в добър пример за опазване на околната среда, въпреки характера на бизнеса ни.

Кой стои зад него и как сте разпределени?
Зад Fōku стоим трима колеги и приятели – аз, Явор Атанасов и Давид Мангозов. Познаваме се от кухнята :) Аз съм главният готвач, Явор е су-шеф, а Давид е пом.-готвач - шпикер. Явор от години работи за стрийтфууд заведения - първо в Копенхаген, после във Варна и София. Давид е най-малкият сред нас, едва на 22 години, но от 5 години има афинитет към кулинарията и през изминалата година е работил за популярно стрийтфууд заведение в София


Какво означава името?
Fōku е дума на японски и означава вилица. Когато обмисляхме името на заведението, непрекъснато се сещахме, че употребата на азиатски пръчиците в България не е толкова разпространена, а това може да отблъсне хората, които не са експериментатори. Затова решихме да предлагаме два варианта – азиатски вилички и пръчици, и да кръстим заведението си "Вилица" (усмихава се - б.р.), за да успокои хората – няма какво да се плашат.


Защо азиатска храна?
Защото аз имам влечение към азиатската кухня, а и азиатците са боговете на уличната храна. Решихме, че ще е нещо ново, различно и интересно за българите

Какво включва менюто и ще се променя ли с времето?
Менюто ще се променя непрекъснато. Не само спрямо сезоните и сезонната храна, но и спрямо клиентите ни, тяхната обратна връзка, а и моите идеи. Аз просто съм такъв човек, обичам да експериментирам в кухнята, не обичам да робувам на рецепти и не си представям в заведението ни да предлагаме едни и същи ястия. В началото ще започнем с такояки, японски омлет и два вида къри – класическо и зелено къри и постепенно ще въвеждаме нови неща.

Кой нарисува шаржовете по стените?
Логото ни и всички рисунки по стените са дело на Венцислав Петров с артистичния псевдоним Vincent pwolf. Венци е на 24 години, учил е дизайн в Италия, а откакто е в България се занимава с музикални видеоклипове, графичен дизайн, street art и анимации.

Foku B:eat
Foku B:eat
Foku B:eat
Foku B:eat
Foku B:eat
Foku B:eat

Ревюта за Foku B:eat

(2) оценки

Ето какво казват клиентите:

  • 100Храната беше добра
  • 100Доставката беше навреме
  • 100Поръчката беше точна
Добавени
Твоята кошница е празна.

* Гаранцията на Fastfood включва гаранция за най-ниска цена и гаранция за навременна доставка. Гаранцията за най-ниска цена е програма за съвпадение на цените, която предлага на клиентите на fastfood.bg гаранционни предимства („FFG“) във връзка с определени поръчки, когато е налична отговаряща на условията за по-ниска цена за същата поръчка на конкурентна платформа (само Takeaway и Glovo ). Сумата за възстановяване се определя въз основа на разликата на общата сума на храната и напитките плюс данъци и такси (с изключение на промоции, бакшиши и такса за доставка). Гаранцията за най-ниска цена включва допълнително и промокод за 10лв. Гаранцията за навременна доставка предлага на клиентите компенсация във връзка с отговарящи на условията поръчки за онлайн доставка, които са доставени със закъснение по-голямо от 15 минути. Отговарящите на условията приложими поръчки получават промокод за безплатна доставка при следваща поръчка от същия ресторант във връзка с гаранция за навременна доставка. Всеки FFG-код може да бъде осребрен при бъдеща поръчка с обща сума за храна и напитки, равна или по-голяма от стойността на компенсираната поръчка. Рекламациите трябва да бъдат подадени в рамките на 1 работен ден от приложимата поръчка. FFG се финансират от fastfood.bg. Предимствата на FFG могат да бъдат осребрени само при бъдеща поръчка, изтичат 30 дни след издаването, не могат да се комбинират и подлежат на ограничения. Без обмяна на пари, кредити за начин на плащане или възстановяване на суми. Пълните условия са достъпни на https://www.fastfood.bg/page/obshti-usloviya-26.html.